De asperge, die de officiële naam Aspergus officinalis draagt, behoort tot de leliefamilie. De aanduiding 'officinalis' betekent 'geneeskrachtig'. Ze komt in het wild voor in de gematigde streken van Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika.
De asperges zijn eigenlijk jonge scheuten, die groeien vanuit houtachtige wortelstokken, die zich onder in de zanderige bedden bevinden. De vlezige wortels aan deze stokkoen nemen water en voedingsstoffen op, die in het voorjaar zorgen voor het uitgroeien van de roomwitte scheuten. Zodra de glad afgestreken zandbedden een scheurtje vertonen. Kan de asperge, die zich tot vlak onder het oppervlak naar boven heeft gewerkt, worden geoogst.
De Oogst
Het is niet nauwkeurig te zeggen, wanneer de eerste asperges kunnen worden geoogst. Een en ander is erg afhankelijk van het weer. Bij fris weer blijft de asperge liever onder de grond. Wij zijn er de laatste jaren wel in geslaagd de teelt te vervroegen door het gebruik van plastic folie. Hierdoor wordt de warmte geabsorbeerd. Onder het folie ontstaat een broeierig klimaat, waardoor de eerste asperges sneller hun koppen zullen opsteken. Door het gebruik van zwart/wit folie kan bij koele dagen het aspergebed opgewarmd worden en bij hete dagen kan het gekoeld worden. Wanneer we de aspergewortelstokken optimaal in conditie willen houden moeten we met oogsten stoppen rond de langste dag. Na zes tot acht jaar wordt de productie te laag en de stengels te dun. De akker wordt dan gerooid en dient een generatie (25 jaar) met rust worden gelaten.
Na de oogst
De geoogste asperges worden in de schuur gewassen en in bakken met koel water geplaatst. Daarna worden ze in koel water drie tot vijf uur "gewaterd". Volledig afgekoeld worden de asperge gesorteerd op dikte en op een gelijke lengte afgesneden klaar voor consumptie.
Kwaliteit
De asperge blijft een exclusieve, 'eigenwijze' groente, gemakkelijker te bereiden dan te telen. De kwaliteit van de asperge wordt mede bepaald door de grondsoort en de zorg van de teler. In salland beschikken wij over zeer goede grond. Schone, lichte zandgrond met diep grondwater. Hierdoor ontstaat de specifieke smaak van de Sallandse asperge. Proeverijen tonen namelijk aan dat de smaak van uitzonderlijke klasse is. De prijs wordt bepaald door vorm, dikte, witte of blanke kop. Men denkt vaak dat wanneer de asperge dunner is, hij ook lekkerder is. Maar de smaak is en blijft hetzelfde ongeacht de vorm of dikte.
Op de menukaart
Uiteindelijk worden asperges natuurlijk gestoken om ze op te eten. De asperge is een zeer smakelijke groente met velerlei bereidingsmogelijkheden, met als voordeel dat u ze zo vaak kunt eten als u wilt. Dik wordt u er niet van. Culinair genieten in een prima Sallandse sfeer! Kijk ook op de pagina Tips & Recepten
Salland Aspergeland
Op deze site kunt u informatie lezen over alle sallandse aspergetelers en restaurants die sallandse asperges aanbieden. Ook vindt u hier informatie over open dagen en de aspergemanifestatie: www.sallandaspergeland.nl